Afschaffing melkquotum
Een aantal jaren geleden is het melkquotum voor de melkveehouderij vervallen. Daarmee 'verdween' de rem op de hoeveelheid melk die een boer mag produceren.

Ontstaan Cooperatie
Bij een aantal veehouders ontstond de wens om hun melk uit de anonimiteit te halen. Zo ontstond de coöperatie 'Hollandsche Meesters', een kleinschalige zuivelcoöperatie met als doelstelling ‘een betere verwaarding van de melk.’

De zuivelcoöperatie onderscheidt zich door twee belangrijke keuzes:

  1. De melk wordt veehouder-gebonden verwerkt. Er wordt dus niet gewerkt met ‘mengmelk’ (melk van verschillende veehouders).
  2. Er wordt gewerkt met veehouders die één soort runder-, geiten- of schapenras hebben. Elk ras heeft zijn specifieke eigenschappen, en zo heeft ook elke melksoort zijn eigen eigenschappen en gehaltes.

Wat de runderrassen betreft wordt er bij voorkeur gewerkt met de oud-Europese runderrassen zoals de Blaarkop, Jersey, Maas-Rijn-IJssel, Montbeliarde of Lakenvelder.

Onbehandelde melk
De melk van de veehouders wordt zelf door de coöperatie opgehaald. Om het product zo puur mogelijk te houden wordt de melk niet gepasteuriseerd, maar zo onbehandeld mogelijk verwerkt. Het spreekt dus ook voor zich dat er geen smaak-, kleur of conserveermiddelen worden toegevoegd.

Natuurlijk zoutbad
Tijdens het kaasmaken wordt ook geen zout toegevoegd. De kaas wordt kort gepekeld in een bad met bronwater met zeezout. Beide bevatten van nature sporenelementen en mineralen die de smaak en rijping van de kaas ten goede komen.